joi, 30 aprilie 2009

Orez curry, pui curry si salata al fattoush



Aseara am gatit mancarica buna buna. M-a apucat dorul de mancarurile si condimentele asiatice asa ca am purces la treaba (rezultatul il vedeti mai sus).

Orez basmati

2 cesti orez basmati (de la magazin arabesc, in saculet verde)
50 g unt
1 lipie libaneza

Se spala orezul in doua ape, se scurge apoi se pune la fiert in apa rece. Dupa ce da apa in fiert, se mai lasa 10 minute pe foc, se scurge de apa si se da un jet de apa rece pe el.

Intr-o oala, topim 50 g de unt. Rasturnam orezul in oala, il adunam gramajoara la mijloc si cu o coada subtire de lemn, facem 5-6 gauri in el. Punem un prosop deasupra oalei (s-o acopere perfect si sa ramana si pe margini), punem capacul si asezam oala pe foc mic. Se mai lasa 15 minute si se rastoarna intr-un vas de yena unde in prealabil am asezat o lipie libaneza.

Sos curry (toate condimentele le gasiti la magazinele cu specific arabesc)



3 linguri ulei
1 ceapa medie
4 catei usturoi
4 cm ghimbir (ras) sau 1 lingurita rasa ghimbir praf
2 ardei iuti (optional, depinde daca mancati iute)
½ lingurita sofran indian
un varf de lingurita chimen
½ lingurita coriandru
1 varf de cutit cardamon (este foarte aromat, sa nu scapati mai mult in sos)
5 linguri piure de rosii

Uleiul se incinge intr-o craticioara cu fundul gros, se adauga ceapa taiata marunt si usturoiul pisat. Cand ceapa devine sticloasasa, se scade focul la minim, se adauga ardeiul iute tocat, ghimbirul ras (sau pudra de ghimbir), sofranul, chimenul, coriandru si cardamonul. Se amesteca bine, se adauga piureul de rosii si 150 ml de apa. Se amesteca din nou si se continua fierberea la foc minim 30-40', amestecind din timp in timp. Daca sosul incepe sa se prinda de tigaie, mai adaugati un pic de apa. Sosul nu trebuie sa se arda, altfel gustul devine neplacut.

Pui curry

2 piepti de pui
jumatate lingurita scortisoara
sare
piper

Pieptul de pui dat cu sare si piper se frige la gratar. Apoi, se taie bucati mai mici care se rastoarna intr-o tigaie de teflon, se presara scortisoara. Apoi, se pun 4-5 linguri de sos curry si se mai lasa 5 minute pe foc.

Salata Al Fattoush



3 rosii
3 castraveti
3 ridichii
1 ardei gras
4 fire ceapa
1 ceapa rosie
1 lingurita menta uscata
8 frunze salata
1 legatura mare de patrunjel
1 lingurita sare
½ lingurita sumac
½ cana zeama lamaie
½ cana ulei masline
2 catei usturoi pisati fin
1 lipie prajita in tigaie cu un pic ulei masline (rupta in bucatele mici)

Legumele se taie cubulete mici, ceapa si salata se taie julien. Se pun intr-un castron mare legumele taiate si patratelele de lipie prajita si se amesteca usor. Pe masura ce se amesteca legumele, se adauga: menta, sarea, sumac, usturoiul pisat, uleiul de masline si zeama de lamaie si se amesteca pana la omogenizare.

PS: toata mancarea am servit-o cu lipie libaneza prajita in 2-3 linguri de ulei masline in tigaie de teflon. Se incinge tigaia, se aseaza lipia (eu am rupt-o in 4 bucati caci nu avea loc) si se tine pe foc potrivit aprox 3 minute sau pana incepe sa se rumeneasca. Se prajeste pe ambele parti si iese un deliciu, va asigur!

5 comentarii:

Lala spunea...

Yammy !
O sa incercam si noi .

Roxana spunea...

Mi-a ramas gandul la salata :)

M-ai modifici ceva in meniu, ca ieri era numai orez si acum este si salata.
Sa ma-stept si la ceva dulce?!

Un pupic pentru 'le chef'.

elle spunea...

hm .. dulce nu cred ca fac ca sunt "destula" .. ca sa ma exprim asa .. m-a certat dr ca am luat 2 kg deja .. si tre' sa trec pe salate!

fa cu incredere salata .. e super buna!! e un magazin arabesc (daca vrei sa iei sumac .. asta ii da un gust deosebit salatei) pe partea dreapta, inainte de complexul sir. ii spune macelaria halal ..

elle spunea...

rox .. am mintit .. taman ce am bagat la cuptor tort de mere cu crema de zahar ars ... rusinica mie! am maine musafiri ...

Mama Iuliei spunea...

Delicios. Cand o sa incerc reteta pun o portie pe email.:))